75 jaar geleden werd Nederland bevrijd!

In verband met de ontwikkelingen omtrent het coronavirus (COVID-19) hebben wij besloten om de Bevrijdingstocht op 5 mei 2020 af te lasten.
We begrijpen dat u de afgelopen weken wellicht al vrij veel tijd en moeite in de organisatie hebt gestopt. Dat dit vinden we heel vervelend, maar hopen op uw begrip. Zoals jullie in dit artikel kunnen lezen, zijn alle activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid uitgesteld.
Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden om de Bevrijdingstocht op een later tijdstip in te halen. Uiteraard houden we jullie op de hoogte van verdere ontwikkelingen en hopen we dat u op een later moment het Bevrijdingsvuur naar uw dorp wilt brengen en met ons de vrijheid wilt vieren.
Voor ons is het waarborgen van de gezondheid van onze deelnemers prioriteit. De komende weken of maanden blijven wij voor al onze activiteiten en evenementen het advies en de richtlijnen van de overheid en het RIVM volgen.

Blijf gezond – en veel sterkte en succes de komende tijd!


Groet Grunnen,

Sanne Meijer en Peter Velthuis
Bevrijdingstocht 2020 (door TodN)
Kantoor: Regattaweg 5, 9731 AJ Groningen

Postbus 3104, 9701 DC Groningen

Telefoon: 050-8509023 / 06-25232830

Dorpsgenoten

Op 5 mei is het 75 jaar geleden dat Nederland definitief werd bevrijd. Het mag inmiddels duidelijk zijn, dat dit op alle mogelijke manieren wordt gevierd.

Een van die manieren is het ophalen van het bevrijdingsvuur uit Groningen. Dit kan gebeuren op allerlei manieren, maar in ons dorp is het initiatief hiertoe gegrepen door Jan en Willy Beenes en Ruurd en Trijnie Visser. Zij hebben besloten het bevrijdingsvuur uit Groningen te halen en wandelend naar Onderdendam te brengen. Natuurlijk kan iedereen zich hierbij aansluiten, opdat er een mooie groep ontstaat, die het vuur in de vorm van een stormlantaarn of fakkel naar ons dorp komt brengen. Mensen die zich bij deze wandelgroep willen aansluiten, moeten even contact zoeken met een van bovenstaande namen.

Echter ook in het dorp zelf zal het èèn en ander voorbereid moeten worden. Het zou prachtig zijn, indien de groep wandelaars door de rest van het dorp wordt ontvangen in het centrum, alwaar een bevrijdingsvuur kan worden ontstoken met het vuur, dat de wandelaars hebben opgehaald. Het zou bijzonder zijn als er mensen bij zouden kunnen zijn, die de bevrijding van Onderdendam als kind zich nog herinneren en daarover iets zouden willen vertellen. Ook is er een aardige suggestie om de ceremonie af te sluiten met bijvoorbeeld een bevrijdingsmaaltijd in het dorpshuis of met gewoon een bevrijdingsborrel.

Voor de organisatie en coördinatie in het dorp zoeken we een klein groepje mensen, die dit zouden willen organiseren. Wie oh wie zou dit samen met anderen op zich willen nemen? Hiervoor kun je je melden bij Eddy Buisman, Middelstumerweg 3, 0622427805