20 Augustus vorig jaar vond Sieb-Klaas Iwema twee tot op het bot vergane vogels die allebei geringd waren in de buurt van het gemaal . Een ervan bleek zelfs geringd door de bekende ecoloog Jan Doevedans uit de stad Groningen, die binnenkort zelfs in Onderdendam komt wonen, naar geruchte. Van de andere vogel , een zilvermeeuw kreeg Sieb- Klaas het bericht dat hij in België geringd was. De vondst van de ring was daar naar toe doorgestuurd met de mededeling dat het wel een paar maanden zou duren voordat er bericht zou komen van de betreffende Belgische instantie.
Wel bij het sluiten van ’t Januari –nummer van het Nijsjoagertje kreeg Sieb-Klaas post. [ Foto 1 ]. Wat blijkt de zilvermeeuw [ Larus argentatus L. ] blijkt afkomstig te zijn uit de omgeving van Mont St.Guibert oftewel in het Vlaams Nederlands Mont St.Wubert , een dorp in Wallonië van ongeveer 7.000 inwoners in het Arondissement Nijvel / Nivelles. De lokale brouwerij heeft ook het bij ons bekende Leffe- bier gebrouwd een tijd.
De zilvermeeuw, een mannetje bleek maar liefst veertien jaar, zeven maanden en vijf en twintig dagen oud te zijn. En heeft als zeemeeuw 333 km afgelegd voor hij hier een onduidelijke dood gevonden heeft. Waarschijnlijk omdat hij een poot miste op enig moment. Dit soort meeuwen kunnen blijkbaar best oud worden. Ze leggen kennelijk ook hele afstanden af.
Bij navraag in België bleek dat niet eens zo ontzettend oud te zijn. Getuige het bericht in deze link:
Ik citeer een alinea:
“ Oud worden. Het is niet veel vogels gegeven. Maar nu en dan piekt er eentje bovenuit. Ouderdomsdekens. Overlevers. Grijsaards.
In Nederland wordt er nogal wat onderzoek gedaan op meeuwen. Hierbij worden meeuwen vaak voorzien van kleurringen aan de poten. Handig, want door de combinatie van de kleuren en de cijfer-/lettercode die op deze ringen staat, kunnen vogelspotters van op afstand elke meeuw individueel herkennen. Op 7 juli 1986 werd in een meeuwenkolonie in Nederlandse Schoorl een zilvermeeuwkuiken voorzien van een witte kleurring (met de letter A) aan de linkerpoot en een groene kleurring (met de letter L) aan de rechter. Door deze kleurringen kon de Zilvermeeuw WAGL van dan af worden opgevolgd.
Roland François gaat al jaren fervent op zoek naar gekleurringde meeuwen. Op 28 december 1986 kwam hij WAGL voor het eerst tegen in de haven van Oostende. Daarna verdween deze meeuw een hele poos, maar op 14 februari 2003 deed ze opnieuw de haven van Oostende aan. WAGL zat toen al in haar 16ste levensjaar. Maar het werd nog opmerkelijker. Nadat deze ouderling op 17 januari 2015 nog was gespot aan de pier van IJmuiden (Nederland), liep Roland ze weer tegen het lijf op 25 januari 2015, opnieuw in Oostende. Op 18 februari 2015 verbleef deze ouderdomsdeken nog steeds in Oostende. Het beest is nu bijna 29 en is met 10.453 dagen op de teller een heuse ouderdomsdeken onder de Zilvermeeuwen. Sinds de ringdag werd WAGL al 68 keer opgemerkt door aandachtige meeuwenspotters, o.a. op de Nederlandse Waddeneilanden Griend en Vlieland, het strand van IJmuiden en de Maasvlakte. Dr. Kees Camphuysen laat weten dat er in Nederland slechts één ouder exemplaar rondvliegt. Voor zover bekend zou de oudste Zilvermeeuw ooit een leeftijd van 36 jaar hebben bereikt. Op de tweede plek volgt een ex. van 34 jaar en 10 maanden; de derde plek wordt ingenomen door een Zilver van 33 jaar en 10 maanden. “
Tot zover deze korte informatie. Dus toch nog een onverwachte Vrouge Vogels Nabrander…….