Cultureel Podium

Op deze pagina krijgt het Cultureel Podium Onderdendam de ruimte hun programma toe te lichten.

 

 

 

Culturele agenda Onderdendam (2019-2020) versie 2 (even op klikken)

 

SCHRIJVER EN JOURNALIST BERT WAGENDORP TE GAST IN DORPSHUIS – ZATERDAGAVOND 16 NOVEMBER

Weer is het ons Cultureel Platform gelukt een boeiende schrijver voor een avond in Onderdendam uit te nodigen. Vorig jaar was schrijver Auke Hulst te gast. Samen met Christof Bauwens zorgde hij voor een sprankelende avond. Nu is Bert Wagendorp te gast. Ook nu belooft het weer een boeiende avond te worden. Wagendorp spreekt gemakkelijk en heeft een brede belangstelling en kennis. In zijn columns en korte verhalen schreef en schrijft hij over zeer verschillende onderwerpen. Over Nederland, de (wieler)sport, schrijven en schrijvers, zijn jeugdherinneringen, over zijn stemmingen. Bovendien wordt hij geïnterviewd door journaliste Inki de Jonge , volgens haar algemeen hoofdredacteur Evert van Dijk “ de beste interviewster van het Dagblad van het Noorden”.
De avond begint om 20.30 uur en opent met het gesprek met Bert Wagendorp. Na de pauze krijgt de zaal alle ruimte om aan Bert Wagendorp vragen te stellen. Ook zal hij af en toe voorlezen uit eigen werk. In de pauze en na afloop zijn boeken te koop.
Bert Wagendorp werd geboren in 1956 in Groenlo. Hij studeerde Nederlandse Taal – en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn journalistieke loopbaan begon bij de Leeuwarder Courant als sportverslaggever. In 1988 werd hij journalist bij de Volkskrant. Voor die krant versloeg hij zes keer de Tour de France. Zijn intensief beleven van de wielerwereld leidde tot zijn eerste roman. Hij werd naast journalist ook schrijver. In dit eerste boek ‘De Proloog’ neemt Wagendorp je mee in de angstige belevingswereld tijdens een slapeloze nacht van een wielrenner die de volgende dag de proloog van de Ronde van Frankrijk moet winnen.
In 2013 verscheen de roman ‘Ventoux’. Het decor van deze roman is de voor wielrenners legendarische berg de Mont Ventoux. Het verhaal is de psychologische ontwikkeling en verdieping van de onderlinge verhouding en vriendschap van een aantal boezemvrienden van de middelbare school. Ze beklimmen samen op hun racefietsen de berg. Het hart van de roman : wat is vriendschap en het verlangen eeuwig jong te blijven
De roman werd een groot succes en ook verfilmd. Of beter gezegd. Wagendorp werd eerst gevraagd een script voor een film ‘Ventoux te schrijven. Maar Wagendorp schreef zowel script als boek. Ik denk dat vele mensen het boek gelezen hebben of de film gezien. Van het boek werden in het eerste half jaar na uitkomst honderdduizend exemplaren verkocht. Het siert Wagendorp dat hij nuchter bleef onder dit succes. “ Ventoux was een toevalstreffer. Het had zomaar op vijfduizend kunnen blijven steken. Ik heb te doen met de echte broodschrijvers. Zij moeten van hun werk leven en er een stukje in de krant bij schrijven om de huur te kunnen betalen. Bij mij is het andersom. Bij de Volkskrant verdien ik mijn brood als columnist. Dit is een extraatje “.
Wagendorp zijn laatste roman is ‘Ferrara’ . Het verhaal speelt in de Italiaanse stad Ferrara. Het is een vervolg op Ventoux. Dezelfde vrienden zijn weer samen, nu als vijftigers. Wagendorp : “ Ferrara gaat over een groep mannen van een bepaalde leeftijd, die zich moeten bevrijden van hun eeuwige drang naar status, geld, roem en seks. Het is een vervolg op Ventoux, waarin de mannen besloten nog eens de Mont Ventoux te beklimmen. Een boek over de eeuwige jeugd. Ferrara gaat over vergankelijkheid. Hoe vul je de rest van je leven in?”
Ik las Ferrara. Voor mij gaat het boek , naast vergankelijkheid, ook weer over de betekenis vriendschap, maar nu op een dieper niveau. Wat heb je in vriendschap voor de ander over?
Ik heb inmiddels alle boeken van Wagendorp gelezen. Met plezier. Hij schrijft gemakkelijk, heeft een rijke fantasie. In de verhalen klinken duidelijk persoonlijke ervaringen, vragen en worstelingen door. Voor een goede kennismaking met zijn denken en brede belangstelling: lees ‘Het jongensparadijs’ een verzameling van korte verhalen en columns verschenen in 2014.

Tot 16 november. Zegt het voort!
Jan ‘t Mannetje