Gemeente Het Hogeland legaliseert vandalisme in Onderwierum

Hisilicon Balong

In Onderwierum, aan de Albertsweg, aan de rand van de historische wierde, stond een mooie boom. Een grote es met aan de voet een doorsnede van 82 centimeter, kerngezond, met een prachtig silhouet. Rust- en uitkijkpunt van menig roofvogel. Maar u leest het goed. Er staat stond. De boom is met instemming van de gemeente Het Hogeland omgezaagd, vernietigd. Waarom? Omdat de boom de straalverbinding van het ‘snelle internet’ naar een perceel stoorde….
Wat is dit voor een idiote afweging? Een prachtige boom vernietigen, landschap en ecologie beschadigen en dan ook nog economische schade (want zo’n grote boom heeft ook een grote economische waarde) om een enkele straalverbinding te verbeteren?
Wie is er bestuurlijk verantwoordelijk voor dit besluit. Hoe is dit besluit tot stand gekomen? Is er serieus gekeken naar de culturele, ecologische en economische gevolgen. Is er serieus gekeken naar een alternatieve technische oplossing?

Hisilicon Balong

En nu de schade niet te herstellen is: hoe wordt het landschap van Onderwierum gecompenseerd? Worden er bijvoorbeeld 30 jonge bomen geplant in overleg met de omwonenden of 15 al uitgegroeide bomen?
Wij zijn geschokt.

Jan t Mannetje en Lies de Voogd.
Onderwierum 7