Groene ideeën vanuit het dorp

Op de oproep om groene plannetjes te bedenken, waar we mee aan de gang kunnen, indien het geld, als compensatie voor de nieuwe hoogspanningsmasten tussen Bedum en Onderdendam, binnen komt, is enthousiast gereageerd. Indien alle plannetjes uitgevoerd zouden gaan worden mogen er nog wel een paar extra hoogspanningsmasten bij geplaatst worden. Maar laat men dat vooral niet doen.
Wel is het leuk u allen deelgenoot te maken van de vele bedenksels. Of het er ooit van komt om ook maar een deel van deze plannen te realiseren, blijft zeer de vraag. Want als mensen ongeremd hun gedachten mogen laten afdwalen, dan ontstaan er leuke plannetjes.

– Een veilig en groen wandelpad langs de Stadsweg vanaf het dorp tot aan de Lijkweg of misschien wel Albertsweg. Iedereen kan dan een veilige wandeling dorp-Onderwierum maken. Dat kan nu over het betonpad van de fam Wijlhuizen, maar dat pad is regelmatig onbegaanbaar.
– Bomen- en groenplan voor onze begraafplaats. Het is nu een wat kale “dodenakker”.
– Een groene parkeerplaatsje bij de begraafplaats, opdat mensen, die een graf bezoeken, veilig hun auto kwijt kunnen. (een lang gekoesterde wens)
– Het “kleipad” van de Stadsweg naar Oudenbosch verrijken tot een tweezijdig bomen wandellaantje met bloesemrijke lage bomensoorten.
– Een nieuw hoogholtje even buiten het dorp op het Jaagpad naar Middelstum over het Boterdiep. Hiermee creëer je een echt Ommetje indien de mogelijkheid gaat bestaan om vanaf de Middelstumerweg het bos in te lopen.
– Het plaatsen van duurzame en comfortabele banken, dwz met leuning langs de wandelroutes rond het dorp en het bos.
– Veerpontjes, die zelf te bedienen zijn, over het Winsumerdiep bij de steenfabriek én over het Boterdiep bij de zuiveringsinstallatie, opdat er grote wandeling mogelijk wordt rondom Onderdendam
– Herstel van een eeuwenoud pad over het land van Ebbekink naar Menkeweer.
– Een groen wandelpad dat de verbinding gaat leggen tussen het einde van de Bedumerweg en de Stadsweg, uitkomend tegenover het Kleipad.
– Hanging baskets aan vele lantaarnpalen met bloeiende planten.
– In samenwerking met uilen en vogelkenners plan maken voor uilenkasten en vogelhuisjes langs het betonpad naar de Grote Haver en Fraamklap.
– De ontsluiting van het bos naar de Middelstumerweg herstellen en het planten van fruitbomen zoals Kersen (spreeuwen); Walnoten; Pruimenbomen; Perenbomen en Appelbomen (o.a Groninger Kroon). Voor zover mogelijk, met oude rassen.
– Bebording langs de wandelingen met daarop uitleg wat te zien!

En wie weet, zorgen deze plannetjes er wel voor, dat er nog meer mensen enthousiast plannen gaan inleveren. Hoe dit verder uit te werken in de toekomst, hoort u van ons. Blijf ons vooral bestoken met nieuwe ideeën.

 

 

 

 

 

 

 

Eddy Buisman en Ruurd Visser.