Verkeersoverlast in Onderdendam

 

Afgelopen twee weken waren slechts een voorproefje op wat komen gaat deze zomer.

De afgelopen weken heeft Onderdendam even mogen ervaren hoe groot de toename van het verkeer wordt, indien elders wegen worden afgesloten. Natuurlijk hebben wegen onderhoud nodig, maar om dat zoveel mogelijk gelijktijdig te laten plaatsvinden lijkt een kinderlijke planningsfout.
De toename van met name het zware verkeer was in de spits namelijk enorm. Natuurlijk zijn de meeste chaotische toestanden terug te voeren op gedrag. Maar die discussie hebben we hopelijk wel gehad. Het automobilistengedrag is slechts te reguleren/corrigeren met boetes, stoplichten, verkeersregelaars enz,enz. En iedereen weet dat, behalve ambtenaren bij de provincie. Op vrijdag 19 juni stond er dan eindelijk een verkeersregelaar in ons dorp. Eentje, want er waren niet meer. ( planning?) En meteen stroomt het verkeer soepel door. Om 9.15 stapt de regelaar in zijn auto, vertrekt, en nog geen minuut later staan er twee vrachtwagens tegenover elkaar in het centrum. De één wil niet wijken voor de ander. Kortom provinciebestuur: zet verkeersregelaars in van ’s morgens vroeg tot ’s avonds na de spits. Dat kost vast veel minder geld dan het stilstaan van vrachtauto’s, bussen, landbouwverkeer enz, enz.

En natuurlijk zullen we met elkaar moeten kijken naar een structurele oplossing. Wanneer gaan we echt eens om de tafel met mensen, die daarover en goede ideeen hebben en beslissingen mogen/kunnen nemen. Provincieambtenaren hebben we in Onderdendam nu in voldoende mate gezien en gesproken: het levert niks op. De politiek zal aan de bak moeten.

Zomer 2019

Op maandag 15 jl reden opvallend meer auto’s door ons dorp. Oh ja, de weg Winsum – Groningen was bij Adorp gestremd en alle verkeer werd richting en door Onderdendam geleid. In tegenstelling tot de bussen, die mochten gebruik maken van de sluiproute over de Pijpsterweg. Het principe luidt blijkbaar dat je het vele verkeer beter niet over een smalle boerenweg moet leiden, maar dwars door een dorp, waar mensen wonen, leven, oversteken enz enz. Het is een keuze van de beleidsmakers.
Wel met alle gevolgen van dien. De verkeersregelaars waren om 9 u nog niet vertrokken of de ellende begon.
Een convoi exeptionelle, werd ,niet begeleid, door de navigatie bij Middelstum naar Warffum verwezen door Onderdendam. En daar op het benauwde kruispunt ging het (natuurlijk) mis. De bocht naar Winsum kon niet genomen worden zonder het pand aan de Middelstumerweg 3 te raken. Jammer van de dakgoot, maar dat is louter materiële schade. Hooguit gedoe….
Het verkeer stond een kleine drie kwartier vast. Was dit een incident? Welnee, dat mag men doen voorkomen, maar het is aan de orde van de dag. De vrachtwagen en het brede landbouwverkeer kunnen het centrum van Onderdendam slechts passeren als er geen tegenligger is. Tja en die is er nog al eens. En dus zit de boel dagelijks vast.

De oplossing deze week werd het inzetten van verkeersregelaars. Een goede (weliswaar tijdelijke) maatregel, want in de rest van de week liep het verkeer niet meer vast.

Naar aanleiding van het incident toonde de wethouder van de gemeente het Hogeland op initiatief van onze dorpscoördinator Jolanda Dijkhuis zijn belangstelling voor de situatie.
Op vrijdagmiddag was hij te gast in Onderdendam, waar hij een paar verontruste inwoners ontmoette, die hem hun zorgen omtrent het zware verkeer duidelijk maakten. De wethouder toonde oprechte belangstelling. Natuurlijk wist ook hij dat het een provinciaal probleem was (het zijn tenslotte provinciale wegen die door Onderdendam lopen) maar hij maakte de inwoners wel degelijk duidelijk in de nabije toekomst mee te willen denken over een oplossing. Want nu al is bekend dat ook in de komende jaren de weg tussen Winsum en Groningen nog minimaal twee keer gedurende vele weken gestremd zal zijn. En dus moet de huidige stremming goed geëvalueerd worden en gekeken worden of deze huidige gekozen omleiding wel zo slim is.

Een structurele oplossing voor het verkeersprobleem in Onderdendam zal in de komende maanden ongetwijfeld hoog op de agenda staan. Onderdendam denkt hierin graag mee. Wordt dus vervolgd